Om harper, harpens historie, og mine harper

Harpen blir ofte forvekslet med lyre. Den store visuelle forskjellen er at harper er trekantformede:Mens lyrer er mer runde og symmetriske i formen:
Sakset fra Wikipedia:

"Harpen er et flerstrenget musikkinstrument, der strengene er plassert loddrett mot klangbunnen og spent inn i en ramme. Det er blant de eldste kjente instrumenter i historien, og var i bruk allerede 3000 før Kristus i blant annet Egypt og Mesopotamia.

Harper av mer moderne slag er i hvert fall kjent siden middelalderen. De tidlige harpene hadde bare durtoner. Om det var nødvendig med halvtoner, kunne man stemme om en streng eller flere. Fra 1500-tallet ble harper med to strengerader vanlig. De ble imidlertid regnet som mer vanskelige å spille på. Men så fant man på å koble klaffene til pedaler, slik at man skifter tonehøyde på strengene med føttene, og på den måten forandrer en streng fra for eksempel g til giss eller gess. Slik er moderne konsertharper." Jeg har spilt harpe siden senhøsten 2007, og elsker alle typer harper, både de klassiske konsertharpene og de eldre folkeharpene. Den første harpen jeg fikk var en billig harpe fra eBay, som viste seg å være av ganske dårlig kvalitet (du får det du betaler for). Men den er veldig liten og søt, og jeg er fremdeles glad i den, selv om jeg ikke bruker den lenger. Den har bare 22 strenger, og ser slik ut: 
Pen, ikke sant? Hun heter Roisín.

 

En stund senere kjøpte jeg meg en litt større harpe, fremdeles en folkeharpe,men med et klassisk preg over seg. Her er et bilde av meg som spiller (gammelt bilde, da, så jeg ser ikke akkurat slik ut nå).Denne (kalt Elysia) står nå hos en god venninne av meg som synger, ettersom vi har en duo sammen (harpe og stemme). 

 

I tillegg til disse to så leier jeg en konsertharpe av musikkskolen jeg går på. Det er denne harpa jeg bruker mest nå, og den har en helt utrolig klang! Jeg elsker den harpa, selv om den ikke er min. Her er et bilde:

Jeg er nå i ferd med å kjøpe meg hele to harper til! Den ene er en stor harpe, bare litt lavere enn konsertharpa vist over, men den har ikke pedaler slik som en konsertharpe har, men klaffer som en folkeharpe. Lyden er likevel utrolig. Den skal jeg bruke når jeg og venninnen min øver og opptrer sammen. Det er en slik jeg skal ha: http://websterharps.com./laurel_leaf.html

Og så har jeg inderlig lyst til å kjøpe meg en liten, lettvekt harpe jeg kan ta med meg på tur i skogen. Dette er den jeg ønsker meg: http://www.caswellharps.com/Page17/Page17.html.Jeg håper dette var litt interessant og lærerikt! Senere vil det komme videoer og opptak av meg som spiller, men jeg må få tak i et videokamera først! 

 

~*Branna*~

12 kommentarer

Frøydis Sylvestris

16.06.2011 kl.18:06

Åå! Jeg har SÅ lyst til å lære å spille harpe/lyre. ^^ Har snust masse rundt på nettet, men det er ikke helt lett for en amatør å navigere! :p Gleder meg til å lese mer fra deg, og kanskje til og med se/høre noe. :)

Branna Laurelin

17.06.2011 kl.08:30

Frøydis: Det er hyggelig å høre at det er flere der ute som har lyst til å lære mer om dette flotte instrumentet! Jeg var også helt grønn da jeg startet; jeg bare kjøpte meg en harpe, og prøvde å lære på egen hånd. Jeg er nå så heldig at jeg har en profesjonell harpist som lærer. Bare spør meg hvis det er noe du lurer på, ellers så skal jeg gjøre mitt beste for å gjøre denne bloggen så lærerik som mulig :) Det kommer kanskje noen videoer med harpespill snart også!

~*Branna*~

Frøydis Sylvestris

17.06.2011 kl.15:31

Yay! Det er jo litt skummelt å kjøpe seg et instrument halvveis på måfå, så det er godt mulig du får noen noobspørsmål fra meg med tid og stunder. :) Uansett er det inspirerende å lese om noen som har gjort det og fått det til. :)

Naviana

15.07.2011 kl.17:12

For noen fantastisk nydelige harper! :) Jeg hadde såå lyst til å lære det da jeg var liten, men skjønte jo etterhvert hvilken dedikasjon det var å spille dette instrumentet.

Branna Laurelin

15.07.2011 kl.19:49

Naviana: Tusen takk :) Ja, jeg er kjempeglad i alle harpene. Det krever litt dedikasjon å lære, men hvis man vil lære å spille for sin egen del er det aldri for sent. Det som kreves er bare litt startkapital og en god porsjon tålmodighet, og aller helst en lærer. Ellers kan man prøve seg som selvlært, men da må man ha gode bøker og videoer.

Annette

25.10.2011 kl.10:18

Hei!

Morsomt å finne bloggen din. Jeg har alltid drømt om harpe, og kjøpte som deg min første harpe med 22 strenger på Qxl høsten 2007. Nesten samme modell som du har (og forferdelig dårlig kvalitet)! For to år siden kjøpte jeg min egen Lyon&Healy med 46 strenger. Elsker harper og å spille harpe :)

Branna Laurelin

25.10.2011 kl.22:03

Annette: Næ, så rart at vi begynte å spille harpe akkurat samtidig :) Skikkelig morsomt :) Du er jammen heldig som har din egen L&H harpe! Hvilken modell er det? Jeg er jo så heldig at jeg får leie, har aldri hatt råd til pedalharpe. Fattig student og alt det der. Selv om jeg heller mer mot keltisk musikk, er fremdeles det største ønsket å eie en egen pedalharpe. Da er det jo ingen begrensninger! ^^ Hvor er det du tar/har hatt harpetimer?

Annette

26.10.2011 kl.23:21

Ja, rart at vi begynte å spille samtidig, og på nesten akuratt samme type harpe (Min har ikke utskjæringer på søyla og nakken, men ellers er den helt lik). Jeg hadde egentlig heller ikke råd til å kjøpe pedalharpe, men var gal nok til å ta opp lån, selv om jeg var student! Men har aldri angret på det. Jeg har en gammel L&H 22. Foretrekker helt klart pedalharpe fremfor klaffharpe, jeg liker best å spille klassisk, og da må man nesten ha pedaler. Jeg begynte først med et lærdegselv-kurs med bok og DVD, men fant fort ut at det var vanskelig å lære å spille harpe på egenhånd. Jeg hadde noen harpetimer nå og da da jeg studerte i Trondheim, men ingenting fast. Flyttet fra Trondheim for ett år siden, og etter det har jeg ikke hatt noen timer, siden det ikke er noen harpelærere på Sunnmøre. Men var på harpekurs i Frankrike i sommer, og nå har jeg begynt med timer på Skype med en av lærerene derfra. Det fungerer faktisk overraskende bra. Går du på kulturskolen?

Branna Laurelin

28.10.2011 kl.00:07

Annette: Heldiggris, de er jo utrolig flotte! En av lærerne mine hadde en 22 :) Ja, med klassisk er det en fordel med pedaler. Jeg er litt motsatt, jeg er ikke så glad i klassisk musikk, men jeg elsker å spille med pedaler likevel. Det er mange moderne stykker som krever pedaler, pluss at de store konsertharpene har uslåelig lyd. Hihi, jeg også begynte som selvlært. Men takk og pris for at jeg fant en lærer! Har gått hos henne i tre år nå :) Først som privatelev, men nå går jeg på Oslo musikk- og kulturskole og har en times harpetime annenhver uke. Så bra du får harpetimer gjennom Skype :)

Ingvild

05.12.2013 kl.08:21

Hei! Jeg har lett lenge og langt etter en harpist som kan spille i bryllupet vårt i Trondheim i mai. Har du evt noe å anbefale? Alle forslag mottas med stor takk!

Mvh Ingvild

Branna Laurelin

06.12.2013 kl.11:11

Ingvild: Hei :) Jeg kjenner dessverre ikke noen harpister i Trondheimsområdet (kjenner egentlig ikke så mange andre harpister i det hele tatt), men jeg tror det er harpeutdannelse å få der, så da må det jo også finnes harpister. Det er en åpen Facenook-gruppe som heter Harp in Scandinavia, kanskje du kan legge ut en forespørsel om det er noen som tar på seg oppdrag der?

Elin Ingrid Hemsen

12.12.2014 kl.23:21

Hei Branna. Utrolig stilig med du presenterer din lidenskap av harper. Jeg har kjempe lyst på en selv, men hva er det beste nybegynner harpen man burde skaffe seg? Jeg tenkte en slags 16 streng Irish Harpe. De ser så utrolig fine ut! ( Egentlig synes jeg alle harpene ser fine ut :D) Og lett å ta med seg overalt.

Branna Laurelin

16.02.2015 kl.14:45

Elin Ingrid Hemsen: Hei! Beklager sent svar, jeg har ikke vært så veldig aktiv her i det siste. Så bra at du har lyst til å begynne å spille harpe ^_^ Helt ærlig så synes jeg 16 strenger er altfor få strenger, selv til å starte med. Jeg anbefaler at du går opp til minst 22. Den aller beste nybegynnerharpa jeg vet om er Ravenna-serien, jeg har selv en Ravenna 34 og den er den beste harpa jeg noensinne har spilt på (det er den jeg bruker i de nyeste videoene mine). Det finnes en mindre variant med 26 strenger som heter Ravenna 26. Uansett hvilken harpe du velger, spar heller opp litt lenger og kjøp en ordentlig harpe med gode reviews enn å kjøp en billig harpe fra ebay etc (fra MidEast Harps, tror jeg de heter), for disse er av skikkelig dårlig kvalitet! Kjøp en Ravenna 26 :)

Skriv en ny kommentar

Branna Laurelin

Branna Laurelin

27, Drammen

I have a great love for all things fantastical, fairytale-ish. Irish, Celtic and Norse. My biggest passion is playing the harp, but I also love playing my tin whistles/flute and making fantasy jewellery. I have a Bachelor's degree in the Irish language (also covering Celtic civilization, literature and mythology) from the University of Oslo, which I am very proud of even if I can't use it for anything career-wise. This blog is all about the things I like and involve myself in, and hopefully I may be of some inspiration to others.

Kategorier

Arkiv

hits