Samhain

Hei, alle sammen!

Jeg ville bare ønske dere alle en riktig fin feiring av denne kvelden og morgendagen, enten dere kaller det Halloween eller Samhain. 

Oíche Shamhna sona daoibh!

 

For min del har det vært en veldig rolig feiring i kveld, bare mannen min og jeg. Vi spiste kinesisk take-out, og resten av kvelden har jeg brukt på å skjære ut et gresskar som skal skremme vekk onde ånder.

Slik ble det:Samhain-natten, natt til første november, er natten hvor grensene mellom de levendes og de dødes riker viskes ut, og ånder farer fritt. Det er i hvert fall det mange mener, selv om man ikke kan vite med sikkerhet hvordan keltiske folk feiret denne høytiden. Det man vet, er at flere keltiske språk har liknende begreper: irsk Samhain, gallisk Samonios... Det kan rett og slett bety "slutt på sommeren", og mange mener derfor at Samhain markerer slutten den lyse halvdelen av året, og starten på det mørke halvåret, og derfor signaliserer det galliske nyttåret. Den galliske Coligny-kalenderen tilsier i hvert fall dette. 

I Irland og Skottland har uansett Samhain-feiringen overlevd gjennom århundrene som en innhøstingsfestival og en festival for de døde. Den amerikaniserte Halloween-skikken med å kle seg ut stammer fra da folk kledde seg i hvite kapper og masker for å skremme vekk de onde åndene. Likeledes stammer det utskårede Halloween-gresskaret (som er en amerikansk vekst) fra utskårede neper som skulle gjøre samme nytten. 

Spennende, eller hva?Hvordan feirer du Samhain?

 

~*Branna*~

6 kommentarer

Eva (aka Huldra!)

01.11.2011 kl.08:44

Så fint gresskarfjes! Skar ut tre stk på lørdag jeg - bilder kommer :)

Hadde planer om å feire samhain på ekte hulderheksvis med en liten alterstund, men så ble dagen amputert av visdomstannbortoperering og auuuu... Tidlig kveld ja.

Uhh, jeg blir ofte litt provosert når "alle" er av den oppfatning at halloween utelukkende er en amerikansk og kristen tradisjon... Amerikansk er den jo blitt pga alt det materialistiske og kapitalistiske *grøsser* man kan gjøre ut av det, og kristent - vel...kirken adopterer jo alle de hedenske for å bli kvitt "oss". Man feirer den jo mange steder, men... Men først og fremst hedensk! :) *hytter med neven*

Silje S.

01.11.2011 kl.11:30

Gledeleg Samhain til deg også <3

Eg feira Samhain etter gamal tradisjon her i heimen: Stort festmåltid, gresskarlykter, lys, litt whisky, haustlauv, ein hyllest til naturen og forfedre, keltisk musikk, røkelse og ein passande film ("Tristan og Isolde" denne gong). Desverre fekk vi ikkje tent bål i skogen, men får ta det igjen neste år.

Branna Laurelin

01.11.2011 kl.19:44

Eva (aka Huldra!): Uff da, tannlegebesøk høres ikke noe gøy ut!! *grøss* Håper du føler deg bedre etter operasjonen.

Jeg også himler litt med øynene over den amerikaniserte (og kristne) Halloween-feiringen. Jeg prøver i alle fall å fortelle folk om hvor skikken kommer fra, så kanskje de lærer noe nytt i det minste :)

Branna Laurelin

01.11.2011 kl.19:50

Silje S.: Høres ut som en knallfin feiring!

Beate Hulderhale

01.11.2011 kl.21:34

Så koselig :) Ble rolig her også. Ikke noe gresskarutskjæring, men en liten minnestund for døde familiemedlemmer <3 Det ble utrolig magisk!

Branna Laurelin

02.11.2011 kl.21:47

Beate Hulderhale: Høres kjempefint ut!

Skriv en ny kommentar

Branna Laurelin

Branna Laurelin

26, Drammen

About me: I have a great love for all things fantastical, fairytale-ish. Irish, Celtic and Norse. My biggest passion is playing the harp, but I also love playing my tin whistles/flute and making fantasy jewellery. I have a Bachelor's degree in the Irish language (also covering Celtic civilization, literature and mythology) from the University of Oslo, which I am very proud of even if I can't use it for anything career-wise. This blog is all about the things I like and involve myself in, and hopefully I may be of some inspiration to others.

Kategorier

Arkiv

hits