Harpevideo: Breezy

Jeg tenkte jeg skulle dele med dere en melodi fra et spill jeg er veldig glad i. Spillet er Final Fantasy VIII, og sangen heter Breezy. Det er en veldig avslappende melodi, og jeg blir alltid i litt bedre humør når jeg spiller den.

 Dette blir min siste video med den store pedalharpa. Om mindre enn en uke skal jeg levere den tilbake til musikkskolen som jeg leier den fra. Dette er fordi jeg har bestemt meg for å fokusere på keltisk musikk og andre typer musikk som jeg interesserer meg for, heller enn klassisk eller jazz. Derfor holder det egentlig lenge med den nye, fine keltiske harpa mi. Denne sangen, Breezy, er den eneste på min nåværende repertoarliste som krever pedaler, så pedalharpa har mer eller mindre stått urørt siden jul. Dette syntes jeg var litt urettferdig, siden det er mange søkere til harpeprogrammet på musikkskolen, og noen andre trenger den mer enn meg. 

Men jeg kommer til å savne den likevel... Er blitt veldig glad i den.Har du noengang måttet gi slipp på noe du var glad i fordi du visste det var til det beste?

 

~*Branna*~

15 kommentarer

°Vinterperle°

09.02.2012 kl.20:40

Åw. Kan skjønne at det er trist. Dere har nok hatt mange opplevelser sammen - fine harpen og fine deg :) Og veldig nydelig spilt! Håper den havner hos noen som vil kose seg like mye med den som det ser ut som du gjør ;B

Branna Laurelin

09.02.2012 kl.21:08

My Rakel: Takk! Ja, jeg har leid den i rundt et år, så vi har vært gjennom mye øving sammen :) Men ja, den kommer sikkert til et godt hjem. Er vi riktig heldige havner den kanskje hos deg? ;) Har du hørt noe mer fra musikkskolen?

°Vinterperle°

10.02.2012 kl.11:27

Oi! Ja, det var lang tid! Det hadde vært gøy :) Har dessverre ikke hørt noen ting ennå, men håpet er der :)

Branna Laurelin

10.02.2012 kl.21:37

My Rakel: Jeg skal som sagt legge inn et godt ord for deg på harpetimen på onsdag. Vet ikke om det hjelper, men... verdt et forsøk!

~Narvetahel

10.02.2012 kl.21:55

Aww! :D For en nydelig sang! ^^. Du er kjempe flink til å spille! Jeg misunner virkelig ditt talent! :) Så trist at du må levere den tilbake, men den vakre harpen din havner nok i noen gode hender :)

Branna Laurelin

10.02.2012 kl.22:59

~Narvetahel: Tusen takk! ^^ Jeg trøster meg med at jeg jo har den nye, fine harpa mi å spille på :)

Terje

12.02.2012 kl.09:36

Veldig vakkert!! Du er utrolig flink.

Branna Laurelin

12.02.2012 kl.11:35

Terje: Tusen takk! :)

°Vinterperle°

12.02.2012 kl.21:45

Ja, og det setter jeg umåtelig stor pris på! :D

GeirA

13.02.2012 kl.21:05

Hei! dette var nydelig å høre på :) veldig fine toner! Harpe slår aldri feil! :)

Veldig synd å måtte gi fra seg et instrument.. kunne ikke tenke meg å gi fra meg mitt favoritt instrument..

Jeg lurer forresten på en ting.. jeg vurderer sterkt å skaffe meg en harpe og lurte på om du har lyst til å hjelpe meg med tips om hvor jeg kan få tak i en? :) Så du har hjulpet et par andre tidligere på bloggen din. men hadde satt stor pris om du kunne svart på noen spørsmål jeg har? :)

Branna Laurelin

13.02.2012 kl.21:33

GeirA: Tusen takk ^_^

Ja, selvfølgelig kan jeg hjelpe deg! Bare fyr i vei med spørsmål. Hvilken harpe du burde kjøpe avhenger sterkt av hva slags musikk du i hovedsak har lyst til å spille. Hovedregelen er uansett at jo flere strenger, jo bedre :)

GeirA

13.02.2012 kl.23:29

Supert :D

Jo, jeg kommer til å bruke harpa til spillmusikk (zelda etc) og egenlagde låter (stilart og orkestrering varierer) for det meste. Kommer nok til å lære meg noen irske folketoner når jeg først er i gang :)

Jeg er veldig interessert i å ha den sounden som pedalharper har i symfoniorkestre. Men hvor mye av den sounden hjelpes av strengene? for jeg er ikke så glad i den metalliske strenglyden som mye av den keltiske musikk jeg har hørt har. Låter alle keltiske harper mer metallisk enn perdalharpe til orkester?

Også har jeg funnet ut at jeg helst vil ha 27-33 strenger pga jeg vil kunne spille under den dypeste C'en som f.eks en Harpsicle 26-strengers kan spille, og da stiger prisen fort har jeg skjønt :) For jeg vil ikke fyre løs med for mye penger når jeg er nybegynner.

Og jeg kommer til å trenge klaffer på alle strengene om det skal være vits. Såå alt i alt har jeg egentlig funnet ut at en Grand Harpsicle Harp er det jeg har lyst på/trenger. Men det er noe i det dyreste laget. finnes det noe i den størrelsen/det registeret til lavere pris?

Mange spørsmål her :)

Tusen Takk!

Branna Laurelin

14.02.2012 kl.22:21

GeirA: Hm, til den bruken du beskriver, er jeg nok redd at en Grand Harpsicle (eller Fullsicle) ikke er nok for deg. De har svært lav spenning i strengene, noe som kan føre til mye ulyder når man spiller (siden strengene vibrerer mye og treffer fingrene dine etter at du har plukket strengen), spesielt når man spiller hurtig. I tillegg er lyden svært lav, du får ikke noe særlig dybde.

Så mitt råd der er å heller spare litt lenger til en harpe du kan være fornøyd med noen år.

Nei, alle keltiske harper har ikke "metallisk" lyd. Det finnes keltiske harper (altså klaffeharper) som har tilnærmet like sonorøs og dyp lyd som en pedalharpe. Det henger sammen med størrelsen på harpa, nærmere bestemt klangbunnen (det rommet på harpa som strengene går inn i). Denne må være stor og helst avrundet. Det finnes flere keltiske harper som fyller kravene, deriblant min egen flotte harpe (http://www.youtube.com/watch?v=_cvNMO2ZDuI), men da må du nok regne med å punge ut med minst 20 000,- er jeg redd. Min egen harpe (fra Webster Harps (http://websterharps.com/) kostet over 30 000,-.

Men det finnes også mindre keltiske harper som har en vakker klang, selv om de ikke har den pedalharpe-lyden. Disse kan være fine å begynne på, og kan tjene som lettvektige reiseharper når du eventuelt kjøper deg en større harpe. Men selv her må du nok opp i minst 5000,-, regner jeg med (ikke inkludert frakt og tollavgifter). Først og fremst vil jeg nevne Caswell SweetHarps (http://www.caswellharps.com/Page17/Page17.html). Disse har en veldig fin lyd (etter min mening), ser kule ut, og man kan velge farger osv selv. Med alle klaffene på plass vil den ligge på ca. 5500,- kroner (beregn noen tusenlapper ekstra til frakt og tollavgifter). Ellers har jeg hørt mye bra om de mindre harpene fra Blevins Harps (http://www.blevinsharps.com/).

Jeg vet også at det er en musikkhandel i Oslo som selger noen få harper. Husker ikke hva den heter, men den ligger i nærheten av Storgata i Oslo. Jeg var der en gang og prøvde den ene harpa, og den hadde helt ok lyd. Men den kostet rundt 12 000,-. Dette er det eneste stedet i Norge jeg vet de selger harper. Ellers ser jeg det ligger en harpe ute til salgs på Finn.no (http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=32790524) til 10 000,-. Bor du i nærheten, er det sikkert mulig å avtale at du kan komme og prøve den.

Så over til et annen ting. Jeg anbefaler virkelig (virkelig!) sterkt at du finner en lærer for å få inn den rette teknikken med én gang. Uansett hvor bra bøker eller videoer man finner der ute, så kan man få feil håndstilling og fingerstilling i begynnelsen, noe som i verste fall kan føre til skader over lengre tid. For ikke å snakke om at du ikke vil få det maksimale ut av lyden på harpa. Mye av lyden ligger nemlig i fingrene dine og i teknikken din. Så prøv å få deg en lærer, i hvert fall i begynnelsen. Hvor bor du? Kanskje jeg kan høre med lærere min og finne noen som kan hjelpe deg. Hvis du bor i nærheten av Oslo eller Drammen kunne jeg kanskje gitt deg litt veiledning selv.

Håper dette er til hjelp! :D

GeirA

16.02.2012 kl.20:58

Åh tusen takk! :D

Sweetharpa låta veldig fint! er nok det beste for meg ja :)

Men hvordan er det med frakt fra den nettsiden? jeg fant ingen info om det. Hvor har du bestilt fra? og hvor mye ble frakt på ca, må du ha tollet hver gang?

Jeg bor forresten i Oslo :) Tusesn takk for tips om skade og sånt. Jeg har spilt gitar i 9 år så vet hvordan det kan være med skader. Tar meg nok en harpetime så tidlig som mulig om jeg får meg en harpe.

Branna Laurelin

18.02.2012 kl.19:30

GeirA: Skulle bare mangle :)

Bra du liker Sweetharpa. Jeg mailet litt med Caswell (som lager dem) i fjor sommer siden jeg vurderte å kjøpe en, og frakten direkte fra ham ville da komme på 600 dollar, altså nesten 3 500 kroner!!! Det er jo fryktelig dyrt, men det blir likevel billigere enn de fleste andre harper av tilsvarende klang og kvalitet. Shipping fra USA er jo uansett alltid dyrt. Da jeg kjøpte min store keltiske harpe kostet frakten litt over 4000 kroner, men det var fra Midtvesten. Husker dessverre ikke hvor mye det ble i tollavgift og sånn. Man må ikke betale toll på instrumenter, men man må betale merverdiavgift og tollavgift (for selve arbeidet). Mener å huske Caswell Harps er i California, så det blir jo ganske lang vei å frakte fra. De har Sweetharps i en butikk i Wales også, men den er mye dyrere der, så du sparer faktisk penger ved å kjøpe den direkte fra Caswell. Pluss at jeg tror du har flere valgmuligheter når det kommer til farge.

De er så fine, jeg skal ha meg en sånn jeg også, men jeg må vente til jeg får betalt ned den jeg nettopp har kjøpt.

Kjempebra at du har tenkt til å ta harpetimer! Men det blir nok ikke så lett å finne en lærer, selv om du bor i Oslo. Nå har jeg nettopp (i forigårs) selv sluttet på musikkskolen jeg gikk på fordi harpelæreren er fryktelig vanskelig å ha med å gjøre. Og hun er dessverre den eneste som hadde kapasitet til å ta elever. Jeg vil virkelig ikke anbefale henne. Men jeg tenkte at du kan jo kontakte meg, når du får harpa di, så kan jeg lære deg the basics?

Skriv en ny kommentar

Branna Laurelin

Branna Laurelin

26, Drammen

About me: I have a great love for all things fantastical, fairytale-ish. Irish, Celtic and Norse. My biggest passion is playing the harp, but I also love playing my tin whistles/flute and making fantasy jewellery. I have a Bachelor's degree in the Irish language (also covering Celtic civilization, literature and mythology) from the University of Oslo, which I am very proud of even if I can't use it for anything career-wise. This blog is all about the things I like and involve myself in, and hopefully I may be of some inspiration to others.

Kategorier

Arkiv

hits