As Gaeilge... På irsk

Som dere kan se til høyre her, tilbrakte jeg tre år på Universitetet i Oslo, og oppnådde en bachelorgrad i språket irsk. Irsk, spør mange, er ikke det bare en dialekt av engelsk? Gjerne med dårlige imitasjoner av den hiberno-engelske dialekten. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har måttet forklare at nei, irsk er et eget, fullverdig språk.

Faktisk er det mindre beslektet med engelsk enn det norsk er, for det tilhører en helt annen gren av indoeuropeisk. Engelsk er en del av den germanske språkfamilien, slik som også norsk er. Irsk, også kalt gælisk, tilhører derimot den keltiske språkfamilien, sammen med skotsk-gælisk, walisisk, bretonsk, cornisk og mansk. Og slik som de øvrige medlemmene i den keltiske familien, står irsk i fare for å dø ut. Cornisk og mansk døde ut i forrige århundre, og gallisk, keltiberisk og gallisisk er for lengst borte. Dette er trist, synes jeg, som har gitt hjertet mitt til de keltiske språkene. Det var en gang i tiden hvor keltiske språk dominerte i Europa, og nå er det bare små bruddstykker igjen. Irsk er et av dem, og dette er hvordan det høres ut:

 

Teksten er hentet fra en sang av Clannad kalt Caislean Óir, og betyr:

Rundt oss

Skinnende stjerner i natten

Havet er stille og vinden fredelig

Det stille havet sover i vinden

 

Nede i dalen, tåkedalen

Solriket i Gullslottet

Havet er stille og vinden fredelig

Det stille havet sover i vinden

 

Trolldom for å lokke folket foran oss

Skinnende lys i Gullslottet

Havet er stille og vinden fredelig

Det stille havet sover i vinden

 

Oversatt av meg.

 

Hvilket er ditt favorittspråk?

 

~*Branna*~

10 kommentarer

Silje S.

27.02.2013 kl.19:38

Utruleg flott å høyre deg lese irsk, dette må du gjere meir av! Fine språket ^^

Mine tre favorittspråk er relativt ulike frå kvarande:

Som deg har eg ein kjærleik til gælisk, men for min del er det snakk om skotsk-gælisk. Heilt sidan eg høyrte det første gangen har eg vore fascinert: Eit jordnært språk, sterk bundet til landet, og ikkje minst sterk bundet til den keltiske kulturen. Har faktisk kjøpt meg ei lærebok m/CD for nybegynnere, men om eg klarer å lære meg noko på eigahand gjenstår å sjå!

Det neste språket - som eg også har planar om å lære meg etterkvart - er japansk! I ungdommen oppdaga eg japansk film og teikneseriar i form av anime og manga, og eg falt umiddelbart for språket: Happy og melodiøst, men vist og gamalt på same tid. Ser fram til å besøke Japan ein dag og oppleve kulturen (gjerne med nokre gloser i bagasjen).

Det siste eg vil nemne er norrønt, som for meg alltid har vore eit vakkert og poetisk språk i sterk tilknyting til røtene mine (og kjærleiken min til nynorsk). Norrønt er også det einaste språket eg har erfaring med frå universitetet, men desverre vart eg nødt til å velje det bort som valfag. Har framleis alt av lærebøker dog, så håpar å kunne ta det opp att med tid og stunder ;)

Gullsmed Jeanette

27.02.2013 kl.19:40

OOOOHHH I like it!!! Fint lest, vakkert å høre på :) En ting som slo meg er at jeg igrunn aldri har hørt deg snakke irsk før, haha, sprøtt :)

Fine boken også <3

Får jeg dele videoen? :)

Marina Aurora

27.02.2013 kl.19:52

Åh, så nydelig! Har alltid vært en smule nysgjerrig på hvordan stemmen din hørest ut, den var akkurat like pen og nydelig som jeg hadde forestilt meg, og så flink du er til å lese på irsk, irsk og alle keltiske språk jeg har hørt og lest er så nydelige, er en av drømmene mine å få lært irsk selv en dag, men blir neppe til at jeg får lært det på universitet, har ikke fullført vgs, men er nok andre måter å lære det på (

Kanskje du vet om noe kurs ?

Uansett, nydelig tekst og nydelig lest på et nydelig språk av en nydelig og fortryllende fortellerstemme. <3

Lugburz

27.02.2013 kl.20:26

Fliiiiink! :D

Fine språket, skulle ønske jeg hadde tid til å studere noe slikt. (men hvis jeg skulle studert noe som helst videre, så hadde det nok blitt mer matte xP)

°Vinterperle°

27.02.2013 kl.20:46

Så fint! Bittelitt annerledes enn jeg hadde forestilt meg, faktisk! Veldig gøy å høre deg lese/snakke irsk, første gang jeg hører det - både i det hele tatt og fra deg :) Også så nydelig du er <3

Branna Laurelin

28.02.2013 kl.19:21

Silje S.: Takk! Glad du likte det ^_^ Jeg tenkte faktisk å gjøre mer av dette, kanskje lese høyt til litt harpemusikk eller noe. Kanskje ta gammelengelsk (et annet av mine favorittspråk) en gang også, det hadde vært gøy!
Lykke til med læring av både skotsk-gælisk, japansk og norrønt!

Branna Laurelin

28.02.2013 kl.19:21

Gullsmed Jeanette: Tusen takk ^_^ Ja, del i vei!

Branna Laurelin

28.02.2013 kl.19:25

Marina Aurora: Awww, tusen takk skal du ha!

Tja, jeg har ikke vært borti noen digitale kurs selv, men jeg gjorde et lite søk, og disse ser bra ut:
http://www.rte.ie/easyirish og http://www.gaeltalk.net

Lykke til!

Branna Laurelin

28.02.2013 kl.19:25

Lugburz: Hehe, takk :D
Matte er jo gøy det også, sikkert... for de som forstår seg på det :p

Branna Laurelin

28.02.2013 kl.19:26

°Vinterperle°: Takk! Håper ikke det var annerledes enn du hadde forestilt deg på en dårlig måte, hihi. Awww, tusen takk <3

Skriv en ny kommentar

Branna Laurelin

Branna Laurelin

26, Drammen

I have a great love for all things fantastical, fairytale-ish. Irish, Celtic and Norse. My biggest passion is playing the harp, but I also love playing my tin whistles/flute and making fantasy jewellery. I have a Bachelor's degree in the Irish language (also covering Celtic civilization, literature and mythology) from the University of Oslo, which I am very proud of even if I can't use it for anything career-wise. This blog is all about the things I like and involve myself in, and hopefully I may be of some inspiration to others.

Kategorier

Arkiv

hits